Sessies

Dialogisch schrijven - Een integrale aanpak voor betekenisvol taalonderwijs in de bovenbouw

In deze workshop laten wij zien hoe in het project ‘Dialogisch schrijven’ is ingezet op een communicatieve benadering van het taalonderwijs in de hoogste groepen van het basisonderwijs. In dit onderzoeksproject hebben wij gekeken hoe de schrijfvaardigheid van kinderen kan worden verbeterd door leerlingen in dialoog te laten gaan over elkaars teksten. Wij presenteren de resultaten van dit project en geven suggesties waarmee deelnemers in hun eigen praktijk mee aan de slag kunnen.

Sprekers

  • Bea Pompert
  • Chiel van der Veen

Een kwaliteitsimpuls aan onderwijs in mondelinge taal

Goede mondelinge vaardigheden zijn essentieel om op school en daarbuiten te kunnen functioneren. Bovendien vormen mondelinge vaardigheden de basis voor de ontwikkeling van leesvaardigheden. Uit het laatste peilingonderzoek rondom mondeling taalvaardigheden blijkt dat gerichte aandacht voor mondelinge taal vaak vanaf groep 3 naar de achtergrond verdwijnt en dat te weinig leerlingen het streefniveau 2F voor luisteren, spreken en gesprekken voeren halen. In deze sessie laten we zien hoe scholen aan de hand van de aanbevelingen uit het overzichtsartikel dat we schreven voor Onderwijskennis samen met de richtinggevende vragen uit de Reflectiewijzer Mondelinge taalvaardigheid hun mondelinge taalonderwijs onder de loep kunnen nemen.

Sprekers

  • Marian Bruggink
  • Judith Stoep

Leesbevordering met audio

Lezende leraren kunnen een krachtige impuls geven aan de leesbevordering. Om de juf en de meester snel naar waardevol (voor)leesmateriaal te helpen is Frappante Fragmenten ontstaan. Elke maand een actuele lijst met de toppers van onze jeugdliteratuur mét ingesproken fragmenten die je snel een beeld geven van de sfeer van een boek en de taal van de schrijver. In de workshop gaan we aan de slag met het kiezen van geschikte fragmenten uit enkele net verschenen kinderboeken die we gaan inspreken in de mobiele studio. Alleen wie wil natuurlijk.

Sprekers

  • Rob van de Sande