Sprekers

Peter Arno Coppen

Peter-Arno Coppen is hoogleraar vakdidactiek aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit en aan de Radboud Docenten Academie. Daarbij houdt hij zich bezig met (het begeleiden van) onderzoek naar het taalkunde- en grammaticaonderwijs. Hij is ook voorzitter van het landelijke Meesterschapsteam Nederlands, dat samen met leraren en andere betrokkenen probeert ideeën te ontwikkelen voor vakdidactische en inhoudelijke verrijking van het schoolvak Nederlands.

Peter-Arno schrijft een maandelijkse column in Levende Talen Magazine en in het taalblad Onze Taal, en verzorgt driemaal per week de taalrubriek in het dagblad Trouw. Hierin probeert hij taalbeschouwing en grammatica te vertalen naar een breder publiek, en te laten zien dat iedereen kan nadenken over vorm en betekenis van taal.

Heleen Bosma

Heleen Bosma schrijft al gedichten vanaf haar vijftiende. Afgelopen jaren schreef ze ook veel óver schrijven. Zo schreef zij samen met Alied van der Meer het boek ‘De Woesj’; een echte lesmethode Creatief Schrijven voor het primair onderwijs, een inspirerend handboek met een grote verzameling aan werkvormen en lessen. Het Woesj-team streeft ernaar het gedachtegoed dat achter de methode zit, te verspreiden.

Evelien Burema

Evelien Burema werkt als docent taal op de Marnix Academie in Utrecht en heeft daarnaast tijd om scholen te begeleiden in het ontwerpen en geven van rijk taalonderwijs.

Tjeerd van den Elsen

Leerkracht en specialist audio-educatie Tjeerd van den Elsen neemt je mee op OORdekkingstocht in de wereld van geluid voor het onderwijs. Je ontdekt dat leren en plezier hand in hand gaat, hoe je spreken en luisteren koppelt aan lezen, schrijven en al het andere wat je al doet. En welke invloed het heeft op de taalontwikkeling en hoe je er zonder veel moeite morgen al mee aan de slag kan. In een inspirerende workshop vertelt Van den Elsen over zijn praktijkervaring, de theorie en het onderzoek dat erbij hoort.

Karin Haar

Karin Haar, was twintig jaar werkzaam in het basisonderwijs en is nu twaalf jaar opleidingsdocente Nederlands en geschiedenis op pabo Windesheim.

Li Lefébure

Li Lefébure is een kinderboekenschrijver met een missie. Schrijven en kinderen besmetten met het lees- en schrijfvirus vindt ze het allerleukste om te doen! Li is niet alleen kinderboekenschrijver maar ook schoolschrijver. In die hoedanigheid gaat ze intensief met kinderen in de klas aan de slag om het lees- en schrijfplezier te vergroten. Verder werkt ze als gastdocent creatief schrijven in Vlaanderen en Nederland. In haar boeken ‘Lees, verwonder en schrijf’ en ‘Lezen was nog nooit zo leuk’ verzamelde ze een schat aan inspirerende en creatieve schrijf en leesbevorderende opdrachten voor kinderen in het basisonderwijs. Met haar aanstekelijk enthousiasme weet ze tijdens live en online trainingen als geen ander de creativiteit bij leerkrachten aan te wakkeren!

Joanneke Prenger

Marianne Scheeper

Marianne Scheeper van Filosoferen in de Klas geeft deze sessie. Zij is adviseur, trainer en praktisch filosoof, één van de oprichters en tevens programmamanager van de Week van de Kinderfilosofie en filosofeert wekelijks over uiteenlopende onderwerpen met kinderen, jongeren en volwassenen.

Marit Törnqvist

Marit Törnqvist kwam als 5-jarige uit Zweden naar Nederland zonder één woord Néderlands te spreken. De impact van het afscheid nemen van je vaderland en moedertaal heeft veel impact gehad. Al is ze illustrator en schrijver wiens werk over de hele wereld gepubliceerd wordt, de laatste jaren heeft ze zich vooral ingezet voor mensen op de vlucht. Onder andere heeft ze verschillende boekprojecten voor hen gerealiseerd in Zweden en Nederland.

 

Foto gemaakt door Rogier Veldman.