In Conferentiecentrum In de driehoek, Utrecht, organiseert SLO op 24 april 2018 i.s.m. het Platform Taalgericht Vakonderwijs, het Lectoreninitiatief Professionalisering Taalonderwijs Nieuwkomers en het Landelijk Netwerk Taal een studiedag met Jim Cummins, hoogleraar emeritus aan het Ontario Institute for Studies in Education van de Universiteit van Toronto.

Jim Cummins is vanaf eind jaren ’70 bekend vanwege het IJsbergmodel van meertaligheid met een common underlying proficiency, het onderscheid tussen dagelijks-algemene taalvaardigheid (DAT) en cognitief-academische taalvaardigheid (CAT) en zijn onderzoek naar het versterken van de onderwijskansen van meertalige leerlingen. In 2014 luidde zijn keynote op de Celebrating Linguistic Diversity Conference in Canada: Teaching through a multilingual lens: what Ministries of Education, Faculties of Education, school boards, and individual schools can do to align policy and practice with research evidence. Zijn ideeën zijn extra relevant nu Nederland weer een grotere toestroom van tweedetaalleerders in het  onderwijs meemaakt.

Op de studiedag willen we de verbinding leggen tussen Cummins' wetenschappelijke inzichten en visie op de identiteitsontwikkeling van meertalige leerlingen en het basis- en voortgezet onderwijs in Nederland. Eerst vragen we drie referenten vanuit Nederlands perspectief te reageren op zijn lezing over karakteristieken van inclusieve praktijken voor meertalige leerlingen. Na de lunch willen we in vier werkgroepen de betekenis van zijn ideeën samen concreet uitwerken op het niveau van respectievelijk de klas, de school, het bestuur en de opleiding . De opbrengsten leggen we daarna voor aan Jim Cummins voor een gezamenlijke bespreking.

NB. Tijdens het hapje en het drankje zal er kort worden stilgestaan bij het gegeven dat deze bijeenkomst de laatste activiteit in dienst van SLO zal zijn van een van de organisatoren, Theun Meestringa, die per 1 mei met pensioen zal gaan.

Locatie

Conferentiecentrum In de driehoek

Willemsplantsoen 1c
3511 LA Utrecht

Tarieven

  • Deelnamekosten: € 90

  • Medewerkers: € 0

Betaling mogelijk via:

  • iDEAL
  • MasterCard
  • Visa

Mede mogelijk gemaakt door