Goossen Karssenberg (55) is verslingerd aan geometrische patronen. Sinds 2008 bestudeert hij de islamitische ontwerptraditie. Hij analyseerde talloze constructies uit eeuwenoude manuscripten, bestudeerde ter plekke de kleurrijke tableaus op gebouwen in Iran en Turkije en ontwikkelde onderwijsmateriaal om te gebruiken bij de wiskundeles. 

Hij beschouwt de ontwerptraditie van geometrische patronen als een vorm van toegepaste wiskunde. De 'spelregels' hangen sterk samen met de meetkunde die we uit de schoolboeken kennen, maar worden ook bepaald door voorwaarden van esthetische aard. De meetkundige constructies zijn geen hulpmiddel bij bewijsvoeringen zoals gebruikelijk in de Euclidische meetkunde, maar zijn dienstbaar aan deze esthetische doeleinden. Omdat deze sterk samenhangen met symmetrie, is de relatie met zuivere wiskunde sterk.

Na enkele jaren studie waagde Karssenberg zich aan het ontwerpen van nieuwe patronen, de oude traditie volgend. Dit leidde uiteindelijk tot een bijzondere reis naar Isfahan die hij met zijn dochter Maite (28, historica en schrijver) ondernam en waarover zij een boek schreef. (Overigens koos zij destijds op het VWO het profiel C&M met WiA1,2, helaas dus geen 'vorm en ruimte' noch logica want WiC bestond nog niet.)

In de lezing zal Goossen zijn fascinatie toelichten en een lans breken voor de keuze van dergelijke vormen van toegepaste meetkunde in het wiskunde curriculum.