Hoe kunnen scholen werken aan eerlijke kansen voor leerlingen met gelijke talenten?

In 2016 constateerde de Inspectie van het Onderwijs in haar Onderwijsverslag dat de onderwijskansen van kinderen van lager en hoger opgeleide ouders verder uit elkaar lopen. Ook de OESO signaleerde dat gelijke kansen in het Nederlandse onderwijs onder druk staan. OCW reageerde hierop met het Actieplan gelijke kansen in het onderwijs, waarin het uitgangspunt is dat elk kind, ongeacht afkomst, zijn of haar talenten ten volle moet kunnen ontplooien.

Volgens het Actieplan hebben ongelijke kansen in het onderwijs te maken met

 • de overgangen in het onderwijs

 • de rol en kwaliteit van het curriculum en de mate waarin scholen en leraren toegerust zijn om gelijke kansen te bevorderen

 • de netwerken en hulpbronnen rond leerlingen.

Diverse scholen en specialisten werken aan verbeteringen op deze terreinen. In deze conferentie kunt u kennismaken met de door hen opgedane ervaringen en uw kennis en inzichten met hen delen.

Programma

We beginnen de ochtend met een plenaire bijeenkomst, waarin het thema kansengelijkheid vanuit twee invalshoeken zal worden ingeleid.

Stephan van der Voort zal vanuit zijn ervaring als manager van het Toptraject vmbo-mbo-hbo in Twente, waarin negen vmbo-scholen, het ROC van Twente en de hogeschool Saxion samen werken aan een doorlopende leerlijn, ingaan op de do's en don'ts bij ketensamenwerking. Wat speelt er onder de waterspiegel, wat werkt en wat werkt niet?

Rob Feenstra zal als directeur mavo van het Kennemer College in Heemskerk het accent leggen op het belang van maatwerk voor leerlingen en de wijze waarop dat op zijn school heeft geleid tot gepersonaliseerd onderwijs waarin iedere leerling op zijn niveau wordt uitgedaagd.

Daarna kunt u deelnemen aan twee workshoprondes. Daarbij heeft u de keuze uit 17 workshops. Bij de inschrijving kunt u uw voorkeur aangeven voor deze workshops; meldt u zich vroeg aan dan is de kans het grootst dat u de (twee) workshops van uw voorkeur zult kunnen volgen.

De conferentie is aangemeld bij registerleraar.nl en is gevalideerd voor 6 registeruren.

Locatie

Congrescentrum De Reehorst

Bennekomseweg 24
6717 LM Ede
Nederland
0318 750 300

Contactpersoon

Evelien Veltman

Tarieven

 • Deelnemers : € 50

  Bij aanmelding moet meteen betaald worden. Dit kan met behulp van I-deal of Creditcard.
 • Gratis voor leden van het Platform-TL (max. twee personen per brinnummer): € 0

 • Gratis voor werkgroepleiders en speciaal genodigden: € 0

Betaling mogelijk via:

 • iDEAL
 • MasterCard
 • Visa

Mede mogelijk gemaakt door