Op donderdag 31 oktober 2019 organiseert het Profielenberaad[1] voor de 16e keer een symposium voor docenten, schoolleiders en teamleiders in Conferentiecentrum Domstad te Utrecht van 12.00 -17.00 uur.

Inspelend op de rapportage van Curriculum.nu tonen Profielorganisaties aansprekende praktijkvoorbeelden van projecten en leerplannen. Centraal staat de vraag: hoe gaan scholen om met de 30% vrije ruimte in het curriculum en hoe haken we op eigen-wijze in op de overige 70%? Hoe slagen we erin om leraren en scholen weer de actieve en creatieve rol terug te geven waarmee we beter inspelen op actuele ontwikkelingen, nieuwe wetenschappelijke inzichten en de leerbehoefte van leerlingen? Hoe werken profielscholen samen met het vervolgonderwijs en de maatschappelijke omgeving?

Professor dr. Monique Volman (UvA, lid Onderwijsraad, lid adviesraad SLO) gaat in op het belang van actieve betrokkenheid van scholen en leraren bij curriculumontwikkeling. Drs. Dorien Zevenbergen (Inspectie van het Onderwijs) spreekt daarna over de formulering van 'ijkpunten' voor de kwaliteitsbepaling van het onderwijs. Ook is er een gevarieerd aanbod van workshops en een markt met informatie over de verschillende profielorganisaties.

Als afsluiting van de middag gaat Alida Oppers (directeur-generaal po/vo Ministerie van OCW) in gesprek met de zaal over de vele voorbeelden van 'eigen-wijze curriculumontwikkeling' die ze die middag heeft gezien, over de rolverdeling tussen scholen en overheid en over de vervolgstappen die komen na de recente presentatie van de opbrengsten van curriculum.nu.

Met deze bijeenkomst willen we niet alleen elkaar inspireren, maar ook richting beleid en politiek duidelijk maken dat scholen en leraren, in netwerken zoals profielorganisaties, zelf een grotere rol kunnen en willen spelen in de ontwikkeling van het curriculum van de toekomst. 

 

 

[1] Het profielenberaad vertegenwoordigt de volgende profielorganisaties: Bèta Challenge, Cultuurprofielscholen, Geo Future Schools, Global Citizen Network, Havo Competent, iScholengroep, Jet-Net/Technet, Honours Programme van de Gymnasia, LOOT, NLT, SOL, Technasium, TTO, UNESCO en WON.

Locatie

Cursus- en vergadercentrum Domstad

Koningsbergerstraat 9
3531 AJ Utrecht
(030) 292 77 00

Contactpersoon

Ange Taminiau

Tarieven

  • Gratis: € 0

Betaling mogelijk via:

  • iDEAL
  • MasterCard
  • Visa