Er worden acht werkgroepen aangeboden in twee rondes, dus vier werkgroepen per ronde. Tijdens de ontvangst kan er een keuze gemaakt worden uit de werkgroepen.

Tijdens de tweede ronde worden de volgende werkgroepen aangeboden:

Leven Lang Lerarenopleiding
Dominicus Kamsma en Klaas van Veen
Loopbaanontwikkeling van leraren kan bijdragen aan duurzame versterking van het beroep en imago. Loopbaanontwikkeling en professionalisering van leraren en daarmee versterking van het beroep, is bij uitstek een onderwerp waarin lerarenopleidingen en scholen in het Voortgezet Onderwijs regionaal kunnen samenwerken. Hoe gaan we dat samen vormgeven? Wat hebben we van elkaar nodig? Wat is het beroepsbeeld van leraren? Welke rol heeft Strategisch HRM? Wat betekent dat voor onderwijskundig leiderschap?
Na een korte inleiding over het thema, gaan we in groepjes ingrediënten benoemen voor een regionaal actieplan voor Samen Professionaliseren.

Peer to Peer Teaching: basisonderwijs
Olivier van Beekum en Mark Koren
Deze werkgroep geeft praktijkvoorbeelden van middelbare scholieren die lesgeven in het basisonderwijs. Het Cals College startte afgelopen schooljaar een samenwerking met basisschool Vroonestein. Hun leerlingen gaven een volledig zelfbedachte en zelfverzorgde scheikundige les aan leerlingen van groep 8. De komende jaren wordt deze samenwerking verder uitgebouwd. Leerlingen van het Corderius College werken al langer samen met basisscholen: zij geven robotica-les op meerdere basisscholen met hun zelfbedachte robot-autootje. De leerlingen van deze twee scholen en hun docenten zullen laten zien hoe zij deze projecten ervaren. De leerlingen laten ook een stuk(je) van hun les zien. Ook gaan we zelf (kort) aan de slag met hun lessen!

Studievaardig naar het hbo
Jelle Nauta en Linda van der Hout
De havo-hbo werkgroep in regio Noord heeft verschillende praktische tools ontwikkeld, waarmee havoteams generieke studievaardigheden effectief in het onderwijs kunnen opnemen. Enkele voorbeelden:
• nulmeting studievaardigheden onderbouw en bovenbouw
• leerlijn onderzoeken en verslag maken van brugklas naar hbo
• checklist onderzoeken voor leerlingen.
De DOT biologie heeft contextrijk lesmateriaal ontwikkeld voor havo, Een burger van eendenkroos, met veel ruimte voor praktijkgerichte onderzoeksopdrachten.
De deelnemers van deze werkgroep krijgen exemplaren van de tools en voorbeelden van onderzoeksopdrachten uitgereikt.
Na een korte inleiding over de praktische tools en voorbeelden van onderzoeksopdrachten gaan de deelnemers in groepjes bij een actueel maatschappelijk thema een onderzoeksopdracht formuleren voor de havo.

Wetenschapsknooppunten
Maarten Reichwein
In het landelijk netwerk wetenschapsknooppunten bundelen universiteiten hun programma’s voor het basisonderwijs. De wetenschapsknooppunten sluiten daarmee perfect aan bij het thema van deze conferentie: ‘Van peuter tot professional’. In de workshop maak je kennis met programma’s van de verschillende wetenschapsknooppunten en kijken we naar de aansluiting tussen PO en VO.
Maak actief kennis met de wetenschapsknooppunt programma’s voor het PO.