Bent u nieuwsgierig welke richting het taalonderwijs op zal gaan? In deze interactieve sessie worden de (tussen)producten van het ontwikkelteam Nederlands gepresenteerd en toegelicht. Lucienne Rijks en Marit van der Meulen (leden van het ontwikkelteam) zullen de tussenproducten van het ontwikkelteam presenteren en toelichten, waarbij er veel gelegenheid zal zijn tot het stellen van vragen en het gezamenlijk praten en discussiëren over de inhoud van het toekomstige taalonderwijs. Zo krijgt u een beeld van de plannen voor een nieuw wettelijk curriculum taal voor leerlingen van 4 tot 18 jaar, die waarschijnlijk in 2021 hun weerslag krijgen in nieuwe kerndoelen voor het basisonderwijs.

Lucienne Rijks en Marit van der Meulen werken beide als leerkracht in het basisonderwijs en zijn allebei lid van het ontwikkelteam Nederlands. Lucienne werkt op obs De Vier Windstreken in Amsterdam en is daar ook taal- en lees coördinator. Marit werkt op rkb De Regenboog in Zoetermeer en is daar de taal- en leesspecialist.
Ook Jetty de Jong, Alice Geerdink en Simone Westra  (ook alledrie lid van het ontwikkelteam Ne) zullen aanwezig zijn.

In het traject Curriculum.nu (gestart in maart 2018) zijn zo'n 130 leraren, zo’n 20 schoolleiders en ruim 80 scholen bezig geweest met de vraag wat leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs moeten kennen en kunnen. Negen ontwikkelteams, waaronder een voor het leergebied Nederlands (po-vo), beantwoorden  in verschillende stappen de vraag wat er tot het onderwijscurriculum zou moeten behoren.  Tijdens vijf ontwikkelsessies werken ze aan verschillende (tussen)producten: de visie op het leergebied, de grote opdrachten voor dit leergebied (wat zijn de essenties) en de bouwstenen voor een nieuw curriculum voor po en vo. Na elke ontwikkelsessie trekken de teams het land in om feedback op te halen op deze tussenproducten. Aan collega's, scholen, experts, wetenschappers, opleiders en andere betrokkenen bij het onderwijs is de vraag voorgelegd 'zijn we goed op weg, maken we de juiste keuzes voor een nieuw curriculum?'. Op basis van alle opgehaalde feedback worden de tussenproducten bijgesteld. In april 2019 zullen de ontwikkelteams hun producten opleveren.

Meer informatie is te vinden op de pagina van het Ontwikkelteam Nederlands.

Tijd en locatie

    • vol